Utbrytarkungen och HTM drottningen

Voff!


Det har visat sig att Franz som verkat så timid och ordentlig egentligen är värsta Hodini! Det började när Zella började löpa och lillhusse bestämde att Franz och Zorro skulle vara på övervåningen. Plötsligt fick lillhusse se att Franz var på undervåningen och trodde att han glömt att ta med Franz upp. Så han gick upp med Franz och kollade ordentligt att både han och Zorro var där, stängde trappgrinden och gick ner. Men vips så var Franz nere igen!! Det visade sig att Franz tryckte sig igenom spjälstaketet och hoppade ner i trappan. Lillmatte ställde då tillbaka de stora soffkuddar som stått där tidigare och gjort att man inte kommer fram till staketet bara för att upptäcka att Franz hoppade upp på kuddarna, trängde sig igenom staketet högre upp och på så sätt fick ett ganska högt hopp ner i trappan! Sen fick Franz och Zorro vara i sovrummet och nu har de kommit till oss i Kumla för att bo här en vecka tills Zellas löp är slut. Vi åkte till Fjällbacka då och vet ni vad Franz gjorde då!! Han hoppade från terassen som man absolut inte får för det är över en meter högt ner till marken.

Matte säger att det blir inget bekymmer framöver för Franz ska "under kniven" på onsdag. Det låter jätteruskigt, jag har inte berättat för Franz att jag hört det 

för då kanske han blir jätterädd!! Och jag vet inte om det hjälper mot terasshopp men jag hoppas det för nu har husse satt galler för utgången och det är jag jättesur på för jag älskar att sitta på terassen och spana efter rådjur och andra inkräktare.


Nu undrar ni säker hur det gick för mig på tävlingarna. Låt mig säga så här, jag var där. Resultaten kommer matte lägga in på mina freestyle och HTM sidor nu i helgen. Hur det gick för Jezzie berättar hon själv här nedanför.


Slick på nosen från Tazza!


Vaff!


Jag är helt suverän, jag tävlade för första gången i freestyle och HTM i Storfors och jag vann ÅTTA rosetter!! Matte har aldrig sett så många på en gång! Jag fick uppflytt (det betyder att jag är så bra att jag kan få tävla i klass två) i alla fyra klasserna, kom tvåa i två och trea i två. Om man får tre uppflytt i en klass så får man en championattitel som heter FDI och HTMI. Vi åkte till lillmatte i Linköping två dagar senare och då fick jag min TREDJE uppflytt och min nya titel HTMI!!! Första dagen var det freestyle och matte säger att jag var oskärpt då så då fick jag ingen uppflytt men jag undersökte dn nya mattan de lagt in väldigt bra. Sånt gillar inte matte men det får hon bara ta! Dagen efter var det HTM och DÅ var jag skärpt. Fick uppflytt i en klass och kom trea i den andra så jag fick tre nya rosetter. Jag behöver mer plats på rosettgallret snart. Ni kan se filmer från mina framträdanden på min freestyle och min HTM sida. 


Jag går just nu tre agilitykurser, två "i verkligheten" och en online. Det är jätteroligt. Matte köpte 5 nya agilityhinder i veckan för 250 kronor (för allihop alltså). Hon säger att det var ett klipp! Vi tränar nu när vi är i Fjällbacka. Men visst är det konstigt att Franz och tordes hoppa från altanen inte törs springa långa böjda tunneln! Han var inte rädd för höga balansen, den sprang han över lätt som en plätt så han kanske gillar höjder.


Slick på alla från HTM-drottningen HTMI Casa Criadera's Fixer Upper alias Jezzie

Första mötet med Franz

Voff!


Nu har vi träffat nykomlingen Franz och jag tyckte han var jättetrevlig. Han gillade mig också och det gjorde Zorro med, så mycket att jag fick eget rum! Matte påstod att det berodde på att jag "höglöpte" men jag tror det var för att jag är så ruskigt snygg och trevlig. Det allra bästa förutom att träffa lillmatte, minimattarna, Franz och Zorro var att lillmatte hade med sig presenter till mig från min "gammelmatte"! Och vet ni vad, jag fick ett lika fint halsband som Franz fått med sig fast på mitt stod det förstås TAZZA. Ni kan se på bilden hur tjusig jag är i det. 

När de var här och hälsade på gjorde vi en utfykt till ett ställe som hetta Saxons Park. Det var en jättetrevlig naturslinga med massa aktiviteter för hundar. Ja, matte säger att de egentligen var för barn men JAG tycker de passade för hundar! Vi åkte karusell, klättrade på olika hinder, gick genom skogen över en lång lång spång (eller massor av olika spångar). Man skulle vara modig och det var jag. Om fyra veckor ska jag visa vad modig jag är på ett prov som matte säger inte är något prov utan en beskrivning. Det heter BPH och både jag och Jezzie ska göra det. Franz också om han får en plats, vi vet inte än. 


Nu måste jag vila upp mig för jag ska tävla i ÅTTA klasser närmaste dagarna!! Stackars mig!

Slick från Tazza


Vaff!

Jezzie här! Jag ska också tävla i åtta klasser men jag är inget trött. Jag träffade bästa brorsan förra helgen och han var jättekul att brottas med. Vi ska träffas igen nu till helgen. Tazza är mallig över sitt nya halsband, det syns ju tydligt på bilden men matte har sagt att jag kanske ska få ett också. När vi åkte på utflykten med Franz och Zorro lyckades matte glömma min och Tazzas selar men hon hade våra lydnadshalsband i väskan och så knöt hon varsitt utställningskoppel i dem. Jag visste väl att man kan använda utställningskoppel till något bra också!


Den här helgen var vi i Fjällbacka. Då kom det plötsligt en skum typ på gräsmattan! Jag skällde det värsta jag kunde men matte sa bara att "det är ju bara Mickan, Jezzie. Kommer du inte ihåg henne"? Jo, jag kommer mycket väl ihåg Mickan, hon är lite lik lillmatte, har långt mörkt hår och är polis. Jag lovar, det var INTE Mickan ute på gräsmattan utan en sköldpaddsliknande varelse med två lysande ögon. Då sa Tazza att jag var dum som inte fattade att Mickan var gräsklipparen som jobbade utanför huset. Det visade sig dessutom att hennes man (??) Fredde jobbade ute på agilityplanen. Jag tyckte de verkade lite korkade båda två! Jag frågade Tazza varför de heter Mickan och Fredde och då sa hon att det är för att vårat hus heter Solsidan eftersom det alltid är sol där det ligger och förr när matte och husse bodde i lilla huset satt de i skuggan på kvällen och pekade ut där huset står nu och sa att "där skulle vi bo, där på solsidan". Lilla huset heter numera Birdiebo 2.0 eftersom riktiga Birdiebo såldes för flera år sedan. Birdiebo fick det namnet för att matte, hennes syster, GMM och GMF hade som måtto på golfbanab "ingen dag utan birdie". Deras grannar funderade på vad deras hus skulle heta och då föreslog matte "Treputt". Lite elakt tycker jag men matte påstår att det var sant!


Nej, bäst vila upp mig för tävlingen imorgon, håll tummarna,

Slick från JezzieHär är vi alla i trädgården. Zorro tyckte somliga var jobbiga efter ett tag.

Välkommen Franz!

Voff!


NU får jag tala om den stora överraskningen som också är Jezzies bästa present! Jezzies bror Frans flyttar till vår flock. Han ska bo med Zorro och lillmattes familj. Han är född hos MIN gammelmatte och har bott där tillsammans med sin bror Vincent, min mamma Leona och min syster Maze. Franz och Vincent har samma pappa som Jezzie och är alltså hennes storebror (han är en vecka äldre, haha). Han flög från Kiruna igår (själv tvingades jag åka tåg i timtal men det är tydligen skillnad på lort och pannkaka) och landade på Arlanda. Såklart åkte han inte helt själv utan han fick följa med Lillmattes kurskamrat som jobbar i Kiruna och skulle till familjen i Stockholm. Lillmatte och båda minimattarna tog tåget till Stockholm och eftersom flyget kom så sent bodde de på hotell med Franz till idag. Franz har förresten fått "byta namn" från Frans till Franz. Han hade fått ett jättefint halsband med sitt "nya" namn på av gammelmatte, det fick minsann inte jag! Jag tror han är lite bortskämd och värre lär det bli för han sov i minimattes säng redan första natten. 

 

Gissa vem som blev JÄTTEGLAD när Franz flyttade in! Jo det var Zorro. De blev kompisar på direkten och Zorro tyckte det var toppen med en kompis igen, han har saknat Bonzo så mycket och Zella klarade inte att fylla det tomrummet  alls.

Själv har jag haft en jobbig vecka med träning och ofrivillig vaccination. Jag skulle bara vara med som sällskap när Jezzie skulle kolla sina knän och bli vaccinerad hos vår favoritveterinär Leif men medan vi väntade upptäckte matte att jag skulle vaccineras i höst så då tyckte hon att jag lika gärna kunde ta den på en gång! Jezzie blev mer undersökt och det får hon berätta om nu.

Slick på alla från Tazza


Njoff, njoff, Jezzie här!


Jag har fått en storebror! Eller, det har jag ju haft hela tiden men nu ska vi ses jätteofta, störtkul ska det bli. Ni ser honom på bilden här tillsammans med Zorro. Han är jättesnygg, ja inte lika snygg som jag men nästan iallafall. 


I tisdags kollade veterinär Leif mina knän och sa att de var fantastiskt fina. Han kallade det 0/0 och tydligen är det jättebra. Sen fick jag en spruta men den kändes inte ett dugg. 


Igår var vi i Motala på rallytävling. Det är väl ändå en överreklamerad sport! Inget drag alltså. Trist väder också med regn och banan var lerig. Det minsta man kan begära är väl lite sol om man nu nödvändigtvis måste delta. Jag sa redan innan till matte att hon kunde fetglömma att jag tänkte lägga mig ner i den leran. Hon tyckte därför att vi skulle träna hundra gånger på det men jag var rätt bestämd. Iallafall tyckte matte att jag emellanåt gick riktigt fint fot och inte nosade hela tiden. Jag vet inte vad jag fick men matte fick ganska usla poäng så efteråt sa hon att "nu lägger vi det här på hyllan Jezzie tills du blir äldre". Jag tror det betyder att jag slipper delta i någon mer rallytävling. HURRA!! Det visar att gammelmorfars tes om att gör man något riktigt dåligt så slipper man göra det fungerar. Den använde han på matlagning :) jag använder den på rally! 


Annars tränar vi nu mest freestyle och trick. Det är mycket roligare, jag har gjort 13 trick av 20 på nivå 4 nu i CC´s aktiviteringsutmaning. Dessutom har vi deltagit i Svenska Hundtrickklubbens påsktävling i både klass 1 och 2. Matte tror inte vi blir godkända men det tror jag.


Nu måste jag sluta för nu kommer Majken och leker med mig snart. Hon är jättekul fast hon inte är en chihuahua utan en

petit brabancon. Går knappt att uttala men det räcker ju att säga Majken. Precis som jag har Tazza så har hon också en "storasyster" som heter Mona men Tazza och Mona leker inte lika mycket som Majken och jag.


Slick på alla men mest på Franz från Jezzie


 

Hipp hurra för Jezzie!

Vaff!


Idag fyller Jezzie ett år så bara för det får hon vara med på en egen stor bild. I present fick hon av matte och husse en agilitykurs som hon började på i tisdags. Läraren heter Thomas och är från Norge precis som Jezzie så det passade ju bra! Annars får hon nog den bästa presenten på fredag men den får inte jag berätta om ännu. Men ni kan få en ledtråd, om ni tänker på en matta så kommer ni nog på det! Visserligen fattade inte ens lillmatte den ledtråden utan sa att den som förstod det borde få ett pris men jag tycker ledtråden var jättebra. Den som löser den före fredag får priset att klappa mig på magen i 15 minuter. Ett jättebra pris faktiskt så tänk till nu alla!


Idag har vi tvingats träna rally 2 timmar och sen lydnad i ytterligare 2 timmar. Det kallar jag inte en bra födelsedag men det är ju inte jag som fyller. Jezzie fick dagen till ära köra platsliggning med tre andra stora hundar, jag gillade ingen av dem men Jezzie tyckte de var helt OK allihop. Snacka om dålig smak!


Matte har gjort om vår förstasida, den är jättefin nu tycker jag. Hon har också lagt in alla våra resultat nu.

Bara för att Jezzie fyller år ska hon få skriva mest idag.

Slick från Tazza


Njoff på er alla


Jag har varit i ett ridhus för första gången. Det var i Lindesberg. Matte sa att det var en rallytävling, själv vet jag inte så noga för OJOJOJ vad gott det luktade där. Jag nosade hela tiden och det var toppen. Tror jag hörde matte vid något tillfälle som ropade "hallå" och "kontakt" och något mer som jag inte minns. Hon försökte iallafall störa men det lyckades hon inte med. När vi åkte hem sa hon att hon hade hoppats att jag skulle få "kvalificerande" resultat, vad det nu kan vara? Tydligen fick jag inte det och inte fick jag någon rosett heller fast det fanns jättefina. Tazza skröt med att hon minsann tävlat i ridhus i Lindesberg och fått TVÅ rosetter. Själv var jag ganska nöjd ändå, dagen hade varit kanon tycker jag.

Matte säger att nu måste jag träna mer störning för tydligen ska vi åka på en ny rallytävling på lördag. Så idag var det en busig pojke, pratande vuxna och störande hundar i hallen när jag tränade. Matte var inte helt nöjd för varje gång hon sa "framför" satte jag mig "vackert" framför henne. Konstigt att hon inte var nöjd med det för jag har fått massor av godis för det tidigare men nu verkade det som att det inte dög alls!! Hon får nog lov att bestämma sig för hur hon ska ha det!


I tisdags var jag på agilitykurs. Det var jättekul och jag fick mycket godis men inte om jag luktade på mattan. På slutet hoppade vi ett hinder fram och tillbaka, det är jag jättebra på för det har jag tränat på min "onlinekurs". Så egentligen går jag två agilitykurser nu, hur bra ska jag inte bli då! Lika bra som min mamma har jag tänkt.


Nu ska jag äta mitt födelsedagsben, slick på alla från Jezzie


Det tråkigaste som hänt!

Voff!


Jag har varit så ledsen så jag har inte kunnat skriva tidigare för min alldra bästa vän Zessa har dött. Zessa och jag som sov tillsammans, som tvättade husses fötter varje kväll tillsammans och som alltid var snäll och glad! Det var såå hemskt för hon var jättepigg och hade just lärt sig tricket "bupp" som betyder att man ska lägga baktassen på en kon (matte som döpt det till "bupp") när plötsligt magen svällde upp trots att hon åt och bajsade precis som vanligt. Matte och Zessa åkte till veterinären och det visade sig att hon hade en jättestor tumör i magen och det fanns inget att göra. Jag har aldrig varit så ledsen förut. När det hände bodde Zorro hos oss för hans flock var i Sälen och åkte skidor. Både Jezzie, Zorro och jag var med och tog farväl av Zessa. Det var jobbigt för Zorro också för Zessa var hans älskade syster. Matte ska göra klart Zessas sidor när hon orkar. 


Matte har sagt att vi måste fortsätta träna även om inte Zessa finns här längre. Vi ska "hålla Sagaris fana högt" säger hon. Zorro höll den iallafall väldigt högt när han, jag och Zella var på noseworktävling för 2 veckor sedan. Jag och Zella hittade två gömmor var men Zorro hittade alla fyra, fick diplom och kom 7:a totalt av 80 hundar!! I ett av söken kom han dessutom 2:a (fortfarande av 80 hundar) och han fick ett SSE som betyder särskilt samspelt ekipage. Dessutom fick han TVÅ rosetter och ett diplom! 


På idag har vi tävlat i "olydnad" igen och i maj har matte bokat in oss på något som heter BPH. Tydligen en sorts test av hur man är??? Vet hon inte det ändå? Jag kan berätta det i så fall: jag är snygg, smart och svart. Matte säger att jag är en tänkare, det vet jag inte vad det betyder men det är nog en synonym till smart. I olydnaden fick jag ett tredje pris till mattes stora glädje. Hon tänker lägga upp min video på min lydnadssida så då kan ni titta på den.


Nu brinner Jezzie i iver att få skriva så det är bäst hon får berätta om sin nya rosett. Vår finaste och största bild idag ska iallafall vara på Zessa.

Slick på alla från Tazza


ZESSA - SAGARIS SPLENDID ZESSA 20110923-20240201

Njoff på er alla, Jezzie här!


Jag har varit nästan lika ledsen som Tazza men matte har sagt att Zessa skulle inte velat att vi deppade ihop så jag får bara skriva om roliga saker sa hon. Det roligaste av allt var att jag fick min första officiella rosett när jag klarade doftprovet i eukalyptus! Matte trodde inte jag skulle klara det för jag nosade på på den häftiga mattan. Den var grön och såg ut som gräs! Jag har aldrig sett en så fin matta förut. Matte viftade och hade sig och ropade "leta" med alltmer desperat röst men jag tror hon måste stressa ner lite. När jag gått 2 varv runt alla kartonger som stod ivägen tänkte jag att det är bäst att visa henne vilken kartong som är rätt så hon inte stressar ihjäl sig! När vi kom till den rätta lade jag mig ner och tryckte in nosen vid den så som matte tycker att man ska göra (ja, trycka in nosen alltså). Matte sa "markerat" med mycket tveksam röst men domaren sa "det är rätt" och så fick jag en fin rosett och matte blev jätteglad!


Två helger i rad har jag haft det fullt upp! Förra helgen var matte och jag på klickerkurs. Tazza var också med, matte sa att hon redan kunde klickers men att hon skulle få träna när jag blev trött!! Jag blir ALDRIG trött! Tazza fick ändå träna lite men jag mest. Den här helgen tävlade jag för första gången i lydnad. Jag var jättebra utom när jag fick syn på minimatte E som ropade lite till mig. Då hörde jag inte vad matte sa men hon brukar säga att jag ska komma så jag gjorde det. Det var visst fel, jag skulle ha lagt mig ner istället. Det kan jag jättebra bara jag hör rätt. Matte gjorde en del dumma saker som att vifta med händerna men jag var trots allt bara 1 poäng från att få ett 2:a pris! Zorro var jätteduktig och fick sitt andra 1:a pris. Om han får ett till tar han ett championat i lydnad startklass. Domaren skrev på min lapp att matte skulle sluta vifta med händerna och det var bra skrivet tycker jag. 


Nej, nu är det dags för mitt kvällsben, slick på er alla från Jezzie


Gott Nytt Träningsår! 

Voff!


Då var det nytt år, vi firade i Fjällbacka i snöstorm och minus 10 grader så vi såg inte en enda raket i år för vi kunde inte gå ner till sjöboden och sitta där och titta på fyrverkeri som vi brukar. På vissa ställen utanför huset var det snödrivor på nästan en meter medan det på andra ställen inte var mer än en cm!! Matte sa att det enda som var bra med snön och kylan var att harskiten inte syntes längre. På bilden ser ni oss alla, Zorro är också med fast han, lillmatte, minimattarna A och E åkte hem dagen före nyårsafton när det var lite bättre på vägarna. 


Med det nya året började allt arbete. Först fick vi göra om alla våra trickfilmer eftersom tydligen hela matte måste synas hela tiden. På de vi redan filmat syntes inte mattes huvud hela tiden. När vi äntligen var klara och skickat in dem blev jag och Jezzie godkända och vi ska få rosetter men de har inte kommit än. Stackars Zessa var FÖR bra och matte FÖR dålig på att läsa!! Hon får ingen rosett varken i klass 1 eller 2 fast hon gjorde allt rätt men ett kvarts varv för mycket på lådan (för att matte ville hon skulle synas bättre på filmen), ett steg för mycket åt sidan (för att matte tappat räkningen), underkänt på sitt paradnummer "mellan" för att matte glömt säga vänta (fast hon redan väntade) och matte hade knäna för högt när hon skulle krypa under. Zessa är lite sur på matte just nu och det kan man ju förstå!


På trettondagshelgen var vi på den där trista lydnadstävlingen. Tyvärr hade minimatte A blivit sjuk så varken Zorro eller Zella kunde komma. Har var precis lika olydig båda dagarna men första dagen var Nala (en BC) ÄNNU olydigare så jag kom inte sist då. Det var en jättesträng domare och vi fick bland annat avdrag för att matte höll kopplet med två händer i fritt följ. Det har hon gjort på alla tidigare tävlingar förut också men då har ingen sagt något så hon visste inte att det var förbjudet. Nu vet hon det! Zessa fick ett tredjepris. Jag lade mig iallafall ner för första gången i fjärrdirigeringen och hoppade hindret bra så matte var rätt nöjd ändå. Domaren skrev: "hunden har kapacitet, föraren behöver mer fokus på momenten" hahaha, matte får träna mer.

Husse behöver däremot inte träna mer, han spelade tre padeltävlingar (två i Tanum och en i Munkedal) och vann alla tre mot bra motstånd. En av de han vann tillsammans med var junior och sa efteråt: "jag önskar bara en sak, att jag är precis som du när jag är 67 år". Husse var äldst men snabbast av alla!


Slick på er alla, nu ska Jezzie skriva lite onödigt som vanligt.

TazzaNjoff på er!


Jag har fått TVÅ rosetter!! Ja, de har inte kommit än så ni kan inte få se hur jättesnygg jag är med dem men snart så! Den ena kommer från SHTK (Svenska HundTrickKlubben) och betyder att jag är godkänd på klass I tävlingen och den andra är för att jag är klar med nivå 3 på Chihuahuacirkelns Aktivitetsutmaning, ja eller jag är inte riktigt klar för det fattas en bedömning men matte har sagt att jag säkert BLIR klar under helgen för vi har tid att göra om då ifall något skulle bli underkänt.


Igår började jag på valpkursen igen. Man måste ligga fint, vara tyst och titta på de andra när det inte är ens egen tur. Ni kan se på fotot hur jättebäst jag är på det! Alla är inte så bra, vissa skäller mycket och vill inte sitta stilla. JAG är den enda som gör mina övningar helt utan koppel för matte litar helt på att jag är skärpt. Igår började vi med runda och sidgående. Runda kan jag jättebra men matte säger att sidgående måste vi träna mycket på. Annars kan jag berätta att jag lärt mig hålla "rallyrullen" nu. Jag kan till och med gå bredvid matte och hålla den samtidigt. 


Lillmatte, minimattar och Zorro har varit på My Dog i Göteborg. Zorro tävlade nosework TEM inomhus och var jätteduktig, frysmarkerade på alla gömmor. Men minimatte trodde inte att gömman kunde vara på det snöre Zorro markerade utan sa markerat på ett ställe en bit ifrån (som han inte markerat på) så de missade diplomet för Zorro hade förstås rätt! Fick 75 poäng istället för 100. Minimatte A var med i en teckningstävling där man kan vinna en stor plyschhund (vad har man den till???) om man får flest gilla på FB så alla som inte redan gillat hennes teckning måste gå in och göra det säger matte!


Nu måste jag berätta att min mamma Alba blev Årets Allroundchihuahua, mammas bror Timmy blev Årets Noseworkchihuahua och min halvbror Jeppe Årets Lydnadschihuahua i Norge. Mamma var också trea på Rallylistan och fyra på Agilitylistan. Snart ska jag få tävla, matte har anmält mig till något som heter "doftprov" i februari.


Nu ska jag och matte träna sidgående så nu hinner jag inte skriva mer!

Slick från JezzieJulkul

Vaff!


Nu har vi firat jul i Linköping. Det var massor av snö och rätt var det var när jag åt mitt ben som bäst dök det upp en skum figur med helskägg. Han hette tydligen Tomten och han frågade om det fanns några snälla barn och hundar. För min del var svaret buslätt för jag är alltid snäll. Däremot tyckte jag Tomten såg klart skum ut så jag skällde rejält på honom. Då tyckte matte att det var en bra idé att jag fick sitta i hans knä, och då sa Tomten att alla snälla hundar fick sitta i hans knä. Ni ser på bilden vilka som varit snälla hela året! Fast jag syns som vanligt sämst! 


Matte och husse att fått ett spel som hette "julklappsspelet" så matte hade bestämt att alla skulle köpa varsin julklapp för 50 kronor. Det blev 6 klappar för lillhusses föräldrar var inte med i år för de var lite krassliga. Matte hade köpt något konstigt som hette plus-plus och som alla utom hon och husse verkade veta vad det var. Husse hade köpt en tomte. Sen slog man en tärning och fick man 1 eller 6 fick man ta en klapp. När de var slut på bordet fick man ta av någon som hade klappar. På slutet fick man öppna dem och knycka av någon när man visste vad det var. När en klocka ringde var det slut och då hade lillmatte 5 paket och lillhusse ett! Ingen annan fick något och lillmatte tyckte det var ett mycket bra spel. Annars hade matte och husse bestämt att de inte skulle köpa julklappar till de vuxna i år. Den enda som hade varit duktig och följt den regeln var lillmatte och hon blev lite upprörd när hon upptäckte att alla andra "fuskat"!


Tror ni inte att matte anmält mig (och Zessa) till TVÅ lydnadstävlingar nu efter nyår!! Det hjälpte inte ett dugg tydligen att jag var olydigast senast, hon har bestämt att jag ska bli så lydig att jag får ett pris tydligen. Har jag tur kan jag bli bortlottad för det är 36 anmälda till båda dagarna.

Nu ska Jezzie som vanligt skriva lite helt onödiga saker.

Slick från Tazza


Njoff!


Först vill jag tala om att jag var JÄTTEDUKTIG på avslutningen i valpkursen så nu ska jag få gå fortsättningskursen också. Det ska bli jättekul! Sen ska jag berätta att nu plötsligt tycker matte det var jättebra att jag tuggade sönder hennes filmstativ för hon fick köpa ett nytt och det var mycket bättre än det gamla. Det går till exempel att starta från avstånd med en liten fjärrkontroll. Tänk ändå vad jag hjälper till! 

Vi är i Fjällbacka nu och ska nog fira Nyår här. Jag tycker det är lite B att jag måste ha koppel så fort det är mörkt. Nu måste föralldel alla ha koppel då men det är lika tråkigt ändå! Jag gillar inte koppel, jag brukar gömma mig under soffan om matte tar fram kopplet. Ibland tar hon fram koppel fast det är ljust bara för att hon inte gillar att vi äter harskit. Gissa om det finns mycket god harskit precis utanför trappan! Matte är jättearg på det och hon pratade med husse om att sätta upp ett stängsel runt hela marken. Frågan är just nu om vildsvinsstängsel håller även harar borta? Vildsvinen finns ganska nära här och matte är lite rädd för dem. När det är mörkt vägrar hon gå längre från huset än 20 meter för hon vill kunna hinna springa tillbaka om det dyker upp något svin borta vid gränsen där det är ljung och lite småsly.


Idag filmade jag första gången till trickutmaningen. Man skulle göra 8 trick i en följd. Jag gjorde 7 trick jättebra men sen hade matte valt "låt bli" och då fick man inte ta kycklingen förrän matte sa "varsågod". Jag tog den tre gånger i rad utan att hon sa det så då sa hon "hoppsan" och så fick jag inte göra något mer och inte fick jag godis heller!! Det har hon lärt sig på kursen och jag tycker det är en fånig sak. Det är så att om man inte är skärpt så säger matte bara "hoppsan" och så slutar allt som är kul!

Zessa filmade också sina trick idag, hon var jätteduktig men matte räknade fel så hon gjorde 9 trick istället för 8. Matte funderar på om hon ska klippa bort sista tricket eller göra om.


Zessa fick göra tricket för vår julsång till trickklubben fast jag ville göra den. Matte hade valt "Julens klockor ring" och så hade hon tagit hjulen till Emmas barnvagn, ställt dem framför granen och hängt på några klockor. Sen fick Zessa ringa på vår plingklocka och matte filmade. Vi vet inte om vi vunnit något pris för filmen än .


Jag tyckte tomten var toppen och hälsade jättemycket på honom, det kan ni se på bilden. Nu ska matte, Alma och jag vinna i På Spåret mot husse, lillmatte, Emma, Zessa, Tazza och Zorro! 


Slick på nosen på Er alla från JezzieÄntligen är vi tillbaka!

Vaff!


Matte säger att vi snart får byta namn till "Månadens Voff" om vi inte skärper oss nu! Men det är inte mitt fel, jag har varit friskare och piggare än någonsin för nu får jag en sorts mat som jag äter varje dag två gånger utan att någon måste mata mig ur handen. Det är frysta bullar med någon sorts fisk, husse tycker de luktar illa men han har inte smakat dem. De heter Mush tror jag, matte gillar inte den sortens mat eftersom man måste komma ihåg att ta upp dem ur frysen. Matte blandar lite vanliga kulor i bollen, hon tror att jag inte märker det men det gör jag visst. Fast jag äter dem också för det har ju kommit så mycket gott kladd på dem. 


Den 10 oktober var en stor dag, då fick vi en ny flockmedlem för då föddes

minimattes lillasyster. Det gör att det blir jobbigt att skriva nu, ska jag skriva minimatte 1 och 2 kanske? Det låter trist så matte föreslog att jag kan skriva minimatte A och minimatte E eftersom de heter Alma och Emma. Så gör jag. Minimatte E äter mest och sover men hon är söt när hon gör det. Ni kan se mig, husse, minimatte E och lillmatte på bilden här bredvid.


Där kan ni också se mig bredvid mina jättefina rosetter från Chihuahuacirkeln där jag vann "Årets Allround Chihuahua 2022" och kom 2:a på både HTM- och freestylelistan. Zessa fick fem rosetter men jag hade finare placeringar. Zessa säger att hon tänker vinna Allroundklassen i år och bara för det var jag också tvungen att åka på en lydnadstävling! Jag var den mest olydiga hunden på den tävlingen men det fick man inget pris för trist nog. Jag skulle varit med på en lydnadstävling, två rally och en TEM behållare till men matte "olyckade" sig (det berättar Jezzie om för hon var med) så alla de tävlingarna blev inställda! Sååå tråkigt för jag missade en hel massa poäng då. Och så typiskt när jag äntligen kommit med på en TEM behållare som jag är superbra på! Det är jättesvårt att komma med på det men matte har lovat att ställa klockan nu och gå upp och anmäla på en där det är "först till kvarnen" som gäller.


För några veckor sedan var vi i Malmö och bodde på hotell. Matte och husse tittade på padel och vi tittade på TV och på stan. Så åkte vi tåg också förstås. Det är jättekul, de flesta på tåget gillar oss och tycker vi är såå söta. Det är vi också, iallafall jag.


Nu ska Jezzie få fortsätta, matte sa till mig att jag inte fick göra mitt rosettkort större bara för att Jezzie också ska ha ett kort!! Det tycker jag är väldigt onödigt faktiskt! Alla vill nog helst se mitt kort.Njoff på er!


Nu är det JAG, Jezzie som skriver. Ja egentligen är det matte som skriver men det är jag som talar om vad hon ska skriva.

Matte och jag var med om något jättehemskt för 6 veckor sedan! Vi hade varit i Linköping och sovit över hos GMM som är mattes mamma men som kallas GMM som en förkortning av GammelMorMor. Vi hade skjutsat henne till audiologen för hon skulle få en hörapparat. När vi åkte hem mot Kumla igen och körde genom Svennevad frontalkrockade vi med en bil från andra hållet. Det blev en förfärlig smäll och kuddar flög upp i luften. så det rykte. Dörren till min bur gick sönder men jag klarade mig bra. Matte däremot fastnade med sitt högra knä i instrumentpanelen och satt stenhårt fast. Jag traskade ur buren för att hjälpa henne men det gick inte att komma fram. Det kom en massa människor som skulle hjälpa men matte satt så fast så det var bara att vänta på några som hette "Räddningstjänsten" skulle komma. Under tiden blev matte jätteorolig för mig (hon kunde inte se mig) men en snäll tant började leta och hittade mig då där bak. Hon lovade matte att ta hand om mig tills de fick tag på husse så han kunde komma och hämta mig. Hon tog med ben ur mattes hundväska och så fick jag följa med in till henne, hon bodde precis bredvid. Där bodde också jättetrevliga kaniner som jag blev kompis med direkt.

Matte fick sitta kvar hon och det fick hon längre för det tog Räddningstjänsten 65 minuter att skära itu bilen så hon kunde komma loss. Sen fick hon åka ambulans till sjukhuset där hon fick vara med om att vara huvudpersonen vid ett "traumalarm". Hon fick åka in i en stor apparat och sen kom det ut en lapp på alla fel! Det värsta felet var ett hål på tarmen så bara för det fick hon åka upp till "värstingavdelningen" som heter IVA. Där kom en som var kirurgöverläkare och sa att man borde operera direkt, annars var man tvungen att ta bort tarm. Matte (som nog fått en del morfin) sa att det var en bra idé och hon hade inget annat särskilt för sig ändå. Så hon fick ett jättelångt ärr på magen mitt i natten. Kvällen därpå fick hon flytta till en vanlig avdelning. Då lärde hon sig att sängarna på IVA är toppen medan de på avdelningen var botten.


Jag blev iallafall hämtad av husse och var jätteglad att komma hem till Tazza och Zessa. Sen fick husse sköta om oss i fem dagar som matte var tvungen att vara kvar på sjukhuset. Husse fick åka med mig på valpkurs och det var hans livs första hundkurs, tänk så roligt för honom! Han hade jättemycket att göra de dagarn, han fick bland annat ringa återbud till 31 patienter som skulle träffat matte de sista 2 dagarna på veckan. På söndagen fick matte komma hem igen. Hon var lite trött i början men redan på onsdagen tog hon sig iväg till jobbet och sen blev hon bara bättre. Lillmatte och minimatte E kom några dagar och hjlpte till på mottagningen så redan efter två veckor hade matte och husse kommit ikapp med arbetet igen.  Vi fick en ny bilbur som ni kan se på bilden, den är toppenskön och vi får rum allihop och Zorro också när han kommer. Den är dessutom krocktestad och gjord för baksätet,

Jag tränar just nu för att vara med i en inofficiell tricktävling och så för nivå 3 i aktivitetsutmaningen. Igår lärde jag mig ringa på en klocka! Annars är matte lite sur på mig för jag hade sönder en av hennes hörapparater i helgen och de var helt nya eftersom de gamla försvann i bilolyckan. Hon var ändå nöjd med att jag inte svalde batteriet för då hade hon och lillmatte missat SM i Teamwork to Music och fått åka med mig till djursjukhuset istället. Jag var också glad att jag inte svalt det för då hade inte jag fått träffa min snälla bror Blixten. Ni kan se oss på kortet här bredvid, vi var jättelika men han var större och jag var jobbigare (tyckte Blixten alltså).

Jag har också tuggat jag sönder kamerahållaren på mattes stativ, det var inte heller populärt men hur skulle jag kunna veta att det var något viktigt? Hon måste vara tydligare med det! Förutom det har jag dragit ut en spik ur väggen, hoppat upp i husses yoghurt, tuggat sönder flera papper och en pipleksak, demolerat den "oförstörbara" ankan och tagit ved ur vedkorgen. Man verkar inte få göra något av allt det! 


Nu hinner jag inte skriva mer, husse ska dela ut dagens ben!

Slick på nosen på er alla från "marodören" Jezzie

PS imorgon ska jag briljera på avslutningen i valpkursen :) Oj vad tiden går!

Vaff!


Här har hänt mycket sedan vi hördes senast. Det absolut tråkigaste är att Bonzo lämnat oss. Det skedde i lugn och ro hemma hos matte S och husse H i Linköping så han slapp åka till det värsta ställe han visste, nämligen djursjukhuset. Minimatte A satt med honom i knät några dagar före och sa till matte att "Bonzo ska flytta till himmelen, tror du han kommer sakna oss då?". Matte sa att hon visste det och att han säkert skulle sakna oss men att han ju skulle träffa sin mamma Sandie och syster Siri. Minimatte sa då till Bonzo "kommer du sakna oss då" och svarade sedan själv med sin alldra ljusaste röst "ja, det kommer jag". 


Samma dag som Bonzo lämnade oss fick vi besök av Jezzies pappa men det får Jezzie sjäjv berätta om. Vi har iallafall kommit överens om att vi ska ha ett kort från när vi träffade honom och så ett av de sista korten som togs på Bonzo i Fjällbacka. 


Jag, Zessa och Zorro har varit med på Rally-KM i Chihuahuacirkeln. Det var ingen rolig historia enligt matte eftersom både jag och Zessa löpte och ingen av oss hade 

lust att gå en fånig rallybana! Jag gick en gång och den filmen fick matte ta fast det var flera minus-10-poängare som hon visste om. Zessa gick inte alls förrän sista dagen och då var det så mycket mygg att det blev minus-10-poängare när matte slog ihjäl mygg mitt framför nosen på Zessa så hon var tvungen att röra sig fast man inte fick. På filmen syns också husses hand när han viftar bort mygg framför kameran! Som ni förstår blev ingen av oss klubbmästare men Zessa fick domarens pris för "Bästa Kämpe". Det var hon värd efter all mattes viftande! 


I helgen debuterade jag i officiell hoppklass i agility. Först var vi i Kumla på lördagen. Det var 2 hopplopp och ni fattar inte hur mycket det var att titta på!!! Jag fick stanna flera gånger för att titta ordentligt och matte sa att man inte får stanna så mycket. Jag fick tydligen 60 felpoäng. Det mesta var tidsfel sa matte. Tänk vad hon ska jäkta jämt! Man måste väl njuta när man är ute! Andra loppet var det en fläck som luktade sååå gott så jag passade på att kissa där men det var tydligen förbjudet för då blev jag diskad. Zessa vann en agilityklass fast hon hade också tidsfel, så det så! Sen igår var vi i Fjugesta och då sa matte att jag måste skärpa mig så jag fick ett resultat att räkna på Chihuahuacirkelns allround-lista, jag har ju min titel att försvara där. Jag tog det lite mindre lugnt, mest för att matte skrek hela tiden "KÖR" "FRAM" "TUNNEL" "KÖÖÖÖR". Man orkade liksom inte höra det så länge. Jag fick i och för sig 24 felpoäng men medge att det var en ruskig förbättring! Sen slog Zessa till i sista agilityloppet med ett nollat lopp, vinst och PINNE!!! Då blev hon AGDI och det verkar vara ruskigt fint för matte blev så glad att hon grät. 

Nej, nu får Jezzie berätta vidare!


Njoff, njoff


Jezzie här! Oj vad jag har mycket att berätta! Först att jag träffade min fina pappa och hans jättesnälla matte som hade presenter till mig! Jag fick världens mjukaste filt som jag numera har i min sovkorg tillsammans med filten jag hade med från min mamma. Det blir en mamma- och en pappafilt alltså. Vi lekte jättemycket, pappa verkade gilla Zessa mest men matte sa att det var för att hon löpte. Jag vet inte vad det är riktigt, jag tycker att det är JAG som är snabbast och löper fortast! Pappa hade med sin kompis Milo och han var också jättesnäll. 


Jag har nu klarat både nivå 1 och 2 i Chihuahuacirkelns trickutmaning, jättebra av mig, eller hur! Matte har satt ihop mina filmer så dom kan ni se på min tricksida.

På lördag ska vi åka på utställning. Tazza säger att det är jättetrist och att man måste gå runt i en ring med massa andra hundar och visa tänderna. Jag tycker det låter jättekul! Idag testvisade jag mina tänder för mattes kompis Monika och hon tyckte dom var fina och att jag var duktig. Jag fick godis och sen lekte jag med Lucy som är en ettårig chihuahua som bor där. Det var jättekul! Jag tror att utställning är ett toppenställe! Både Tazza och Zessa ska vara med också. Vi är i varsin klass så jag hoppas vi vinner allihop. Det ser kul ut att vinna, Zessa fick en jätterosett igår i agilityn och roliga små tennisbollar som jag fick av henne och som är toppen att leka med. Hon vann också en "tångmedicin för magen" som Tazza fick och godis som matte fick. Själv var hon nöjd med den fina  rosetten och det hade jag också varit. 


Nästa vecka ska jag börja på två kurser. Först rallylydnad för nybörjare och sen valpkurs för tävlingshundar. Det låter toppenkul! Zessa ska börja på en kurs i specialsök. Då ska man leta efter KingKong tror jag. Tazza har ingen planerad kurs alls för matte säger att hon ska få privatlektioner i freestyle när hon lärt sig kommandot "apdutt" riktigt bra. Om ni inte vet vad det är så ska man tydligen gå fram och frysa nosen på en apa då. Varför man ska det är mycket oklart men matte verkar tycka det är en bra idé. Nästa steg är att apan ska ryta så matte letar efter ett apryt på youtube nu! Jag tycker det verkar lite lika KingKong och apdutt men jag vet inte säkert. 


Zorro har bott hos oss en vecka för lillmatte, lillhusse och minimatte var i Stockholm. Efersom Tazza löpte fick hon och jag vara med på jobbet då. Jag älskar att jobba. Det kommer in trevliga människor som klappar mig hela tiden. Jag får inte vara i operationsrummet, undrar vad det händer för kul där? Ibland smiter jag ut men då kommer husse på mig och säger att jag jobbar i receptionen, ingen annanstans. Lite trist men man borde väl kunna avancera med tiden?


Nu hinner jag inte skriva mer för nu ska jag äta mitt ben och försöka knycka någon av de andras också. Det är ganska svårt men inte omöjligt!

Slick på Er alla från mig, alltså JEZZIE!!!När man äter en hårsnodd!

Vaff!


Givetvis är det inte JAG som ätit en hårsnodd! JAG skulle ALDRIG göra något sådant. Det är faktiskt inte heller Jezzie vilket man direkt annars hade misstänkt utan Zessa!! Så här var det. Vi tränar mycket trick just nu och både Zessa och jag försöker få tre stjärnor på nivå 4. Där finns ett trick som heter "balansera något på nosen i 5 sekunder". Varken Zessa eller jag gillar att balansera något på nosen och då fick matte för sig att en liten sak, som en ihopknölad hårsnodd skulle vara bra. När matte skulle lägga den på Zessas nos trodde hon det var något ätbart och vips tog hon den och svalde innan matte ens hann reagera. Personligen sväljer jag ALDRIG något på det sättet utan först tittar jag på vad det är, sen luktar jag på den, sen slickar jag lite på den och först efter det tar jag det i munnen om alla mina tre tidigare tester utfallit positivt. Så gör husse också men inte matte, Zessa och Jezzie. De bara tar det och sväljer! Alltså hade då Zessa ätit upp en hårsnodd med en cm-lång metallbit i. Matte blev lätt hysterisk, mest för att Zessa för tre år sedan opererades i tarmen och har en anastomos (fint ord va!) som betyder att de skurit av tarmen och sedan satt ihop den igen. Hon ringde veterinär Janne som hade telefonsvararen på och sa att hade han inte hört av sig om en kvart skulle hon ringa

igen. På den kvarten hann matte ringa Noza i Kumla som slutat för dagen, distriktsveterinären i Dingle som var ute på ett sjukfall samt Anicura i Kumla dit hon fick komma om hon ville (30 mil!) men de trodde också hon kunde avvakta. Då hade kvarten gått och matte ringde Janne igen som var hos en gris men skulle komma hem om 45 minuter och då kunde Zessa få komma om hon ville. Det ville hon inte men matte ville så de åkte dit och Zessa fick en spruta som hon spydde fem gånger av. Det kom upp mat, godis och harlort men ingen hårsnodd så den var nog redan på väg ner i tarmen. Matte fick med parafin hem som Zessa fick ihop med kvällsmaten. Jag smakade också, var ganska tråkig smak. Sen fick Zessa gå ut 2 gånger inatt och imorse kl 06 kom hårsnodden ut. Matte tyckte att den inte skulle återanvändas så nu får vi balansera något annat på nosen!


Tänk föresten att jag alltid har rätt! Utställningen i juli var precis lika tråkig som jag trott och dessutom blev jag diskad!!!!! Jag tycker egentligen inte det är något att prata om för jag är JÄTTEARG!! Dumaren, ursäkta, jag menar domaren sa att en av mina hörntänder som gått av var ett jätteproblem och så blev jag diskad! Matte blev ganska förvånad och rätt sur (ni vet hur hon är) och sa att det var ganska meningslöst att gå in i nästa klass med Zessa eftersom hon bara har ungefär hälften av de tänder hon ska ha. MEN VET NI VAD HAN SA DÅ! Jo, han sa att Zessa var en 12-årig primadonna som var lika snygg som de yngre. Matte kunde inte hålla sig utan sa att "ja, hon har ju inte alla tänder kvar". Men då sa domaren att det spelade ingen roll för man såg att hon hade ett utmärkt bett. JAHA, varför såg han inte att JAG också har ett utmärkt bett? Jag är jättesur. Zessa fick högsta betyg och en röd rosett så hon var jättenöjd och sa att "det var väl inget större fel på den domare, en klok och trevlig man". Vi är INTE överens där.

För att glömma denna trista tillställning och prata om något annat så har både Zessa och jag klarat trickprovet i klass 2. Ni kan se våra filmer på våra tricksidor och så har vi fått varsin fin rosett i brevlådan, det kan ni se på bilden här bredvid. Man skulle göra tio ganska svåra trick i en

följd och fick bara få godis högst 4 gånger. Vi klarade det trots att Jezzie störde jättemycket så till slut fick matte och jag gå ner i källaren och köra alla moment.

Vi har varit i Fjällbacka hela sommaren och fast "alla" sa att det skulle bli så varmt och torrt har det regnat jättemycket. Matte som köpte en baddräkt till har inte använt någon av dem hon har och husse tycker att det var en felbedömning att lägga i någon båt alls. Jezzie hatar regn och springer in direkt matte tar ut henne. Då går matte ända bort till slutet av gräsmattan men det resulterar bara i att de båda blir mer våta. Jag lovade Jezzie att hon skulle få välja en bild till idag och det var ett stort misstag eftersom hon valde en bild där inte jag är med! Dessutom ser matte ut som ett mongo men nu blev det den bilden iallafall så hon får skriva lite om den själv så puss på Er från mig så tar Jezzie över nu.


Noff noff!

Jezzie här! Vilken toppenbild! Mina gammelmattar har varit här och hälsat på! Det var såååå kul att träffa dem igen och visa alla mina saker. De tyckte att jag blivit jättestor och att mina öron börjar bli kanonfina. Konstigt att jag växer så bra när jag får så lite mat! Matte säger visserligen att mina portioner är störst och flest men jag troor inte på det för varför skulle då jag vara klar lååångt före

Tazza? Zessa får nog också för lite mat för hon är klar före mig till och med! 

Troligen är Tazza den enda som får tillräckligt med mat här och då är det ju konstigt att hon är minst. Matte påstår att jag och Zessa inte tuggar maten. Är den någon som hört talas om någon som tuggar världens minsta kulor? Matte påstår att Tazza tuggar all mat men det verkar ju helt onormalt! På kvällen får jag ben. Först försökte matte ge mig några trista "valpben" men jag sa ifrån att jag ville ha samma sort som Zessa och Tazza får så hon fick börja ge mig det också. Dom är jättegoda (och jättedyra säger matte). 

Jag har tappat en tand i underkäken mitt fram så nu väntar jag på att tandfen ska komma med extraben till mig för det har jag önskat. 


Har ni sett att jag klarat Chihuahuacirkelns Aktivitetsutmaning nivå 1? Annars får ni titta på min tricksida så kan ni se mig med min första rosett! Den är självklart rosa. Matte har också lagt upp filmen med mina 15 trick där. Just nu håller jag på med nivå 2, jag har gjort 20 trick där hittills och man behöver bara 20 men matte har sagt att vi ska träna på några fler innan jag får se om de är godkända. Just nu tränar jag på att gå mellan mattes ben. Det är ganska lätt. Nu säger matte att vi ska fortsätta träna så jag får sluta för den här gången.


Slick på nosen från JezzieNu är det dags igen!

Voff!


Ja, nu är det dags igen! Matte fick snurren i vintras och anmälde både mig och Zessa till en utställning! Ni vet min inställning till utställning som är en tillställning för de som gillar att göra något som inte kräver hjärna. Nu sa matte att det var dumt sagt och att det visst kräver hjärna att stå snyggt och uppföra sig. Okey då, men det är TRÅKIGT!! Det tycker husse också men han måste följa med ändå eftersom Jezzie inte var "påtänkt" när matte anmälde oss och är för liten för att få komma in. Det betyder ju att husse inte heller få komma in (det är han nöjd med) så han och Jezzie får roa sig i Tvååker på egen hand. Om det finns något där att roa sig med? 

Husse har iallafall sagt att jag är snyggast oavsett vad domaren säger. Zessas inställning till utställning är att den är kul om hon får en rosett, annars är den helt onödig. Jag har aldrig fått någon rosett på utställning! Jo föresten en gång när jag var pytteliten men konkurrensen var då obefintlig, dvs jag var helt ensam i klassen! Jag vet inte hur många vi är nu men betydligt fler skulle jag tro.

Vi tränar iallafall och matte tjatar "stå inte som en makaron Tazza, jag vet ju att du kan stå svinsnyggt om du vill, du står ju jättefint på golvet". Ja, men jag kanske inte vill! Vem vill stå på ett fånigt bord en meter över marken och se snygg ut? Inte jag iallafall, jag gillar inte höjder. Matte borde fatta det, hon som tror hon är så smart! Häromdagen gjorde hon ett IQ test! Hon och husse hade sett "Sjölyckan" på TV och där gjorde de IQ tester. Matte hade aldrig gjort något och så var hon med lillmatte och lillhusse till Tanum och handlade. När de gick in "jättesnabbt" på Happy Price var hon kvar i bilen eftersom Zorro och Jezzie var med. När hon väntat 20 minuter började hon tröttna och bläddrade på telefonen där hon hittade ett svenskt "äkta IQ test". Man hade 30 minuter på sig men hon hade bråttom eftersom de andra kunde komma när som helst så hon gjorde hela testet på 11 minuter. Sen visade det sig att det kostade 149 kr att få resultatet och kan ni fatta att hon var så korkad att hon betalade det!! Sen ångrade hon sig och tänkte att hon borde tänkt igenom svaren bättre nu när hon ändå betalat men det gick inte att göra om det så hon fick vackert ta det resultat hon redan fått. Så nu har hon ett "diplom" där det står att hon har IQ 122. Det är ett bra resultat men hon var lite missnöjd ändå med att hon inte skärpt sig mer när hon ändå betalat. Jaja, vi gör alla dåliga investeringar ibland.


Just nu tränar vi på trickutmaning klass II som vi ska göra nu i juli. Man ska göra 10 trick i en följd och man får bara godis högst 4 gånger. För att bli godkänd måste 8 vara godkända av domaren. Det är svårt att träna eftersom vi har ett störande moment hemma numera. Matte har fått satt upp galler och så tränar vi bakom dem i vardagsrummet. Vi ska filma den här veckan men när vi gjorde klass I fick vi filma om minst 10 gånger så vi lär inte bli klara. Nu har jag lovat Jezzie att få skriva lite (men bara om hon skärper sig och inte stör mig så mycket). Här kommer hon:


Njoff, njoff, slick och lite bit på er. Jag är jätteduktig, i förrgår tog jag gungan helt själv när matte skulle fixa kameran. Tydligen fick man inte det, man kan trilla ner sa matte men det låter bara som något för de som inte har bra balans och anlag för svindel. Jag har superbalans, kan springa över hela långa balansen också. Det får man inte heller om inte matte är med! Det är många regler här ska jag säga! Man får inte bita sönder husses kontorsstol, inte ta husses kvitton till bokföringen (fast det gjorde jag ändå idag), inte bita sönder mattorna, inte bita sönder mattes kläder, inte äta rådjursbajs, helst inte harbajs heller men matte blir inte lika sur på det som på rådjursbajs och man får absolut inte bita sönder den fåniga valphagen men det har jag redan gjort!!! Pilutta dig matte!!

Maten är bra men för små portioner! Zessa är jättesnäll och jag får hjälpa henne att slicka Tazzas tallrik eftersom Tazza nästan aldrig slickar den själv. På kvällen ska man få ben TVÅ gånger. Husse och matte tänkte att de skulle lura mig på det och gav mig ett litet fånigt valpben!! Jag gnällde tills jag fick som de andra, det måste väl vara RÄTTVIST! Matte sa "du gnäller som en riktig närking Jezzie". Jag vet inte vad det betyder men jag fick samma ben som de andra efter det men jag har en stark misstanke om att mina är MYCKET MINDRE!!


Idag har matte filmat fyra trick jag gjort till Chihuahuacirkelns Aktivitetsutmaning. Det var "sitt", "ligg", "tass" och "gripa". Jag kan också "vinka" men den är svårare än nivå 1 som man tydligen måste klara först och så kan jag nästan "snurra". Jag kan faktiskt nästan ALLT!!

På bilden ser ni mig i min fina rosa sele som jag hade med mig från Norge. Det är första gången jag kan ha den.


Slick på nosen från Tazza och Jezzie


Jezzie är här nu!

Voff och vaff!


Nu är det en vecka sedan Jezzie flyttade hit och det är en vecka sedan lugnet försvann! Hon visade sig direkt vara en bråkstake som vill leka hela tiden. Förstår inte att man måste få ta det lugnt på morgonen, det är väl illa nog att matte tycker man ska gå upp senast klockan 7, man ska väl inte behöva springa race också vid den tiden på dagen!! 


I förrgår gick vi upp 4.45!!!!!!!!!! Okristligt om ni frågar mig. Det var inte bara Jezzies fel även om det var hon som ville ut, utan husse sa att det var lagom att gå upp samtidigt för båten skulle målas med fyra strykningar och detta skulle helst vara klart innan solen kom fram där den låg. Matte hade skaffat en specialfärg som bara kunde spädas med en vätska jag inte kan uttala namnet på och dagen innan hade hon ringt runt till olika färghandlare i norra Bohuslän men ingen hade denna vätska. Efter lite goglande visade det sig att den skulle köpas på apoteket!! Tro det eller ej men apoteket i Tanum 

hade en flaska i lager så det ordnade sig. Matte fick själv sköta den komplicerade blandningen som både skulle vägas och mätas varefter husse målade. Matte var tvungen att blanda 4 gånger eftersom färgen torkade på 30 minuter men allt gick bra och den gamla Nolhotten "Alma III" har nog aldrig varit finare! Idag var det dags för sjösättning. För att vara säker på att allt fungerade provkörde husse motorn, kollade alla rep och så lastades båten. Det gick fint att lägga i den vid Mörhult, matte höll händerna borta från veven och slapp blodvite och tio stygn som förra året och sen tuffade husse iväg. Vi hann bara till Macken med båtkärran innan husse ringde! Han hade varit tvungen att stänga av motorn eftersom kylningen inte fungerade och låg nu och drev! Tursamt nog kom Sjöräddningen förbi och äntligen, efter att familjen varit medlemmar sedan 70-talet fick vi nu nytta av vår medlemsavgift! Husse och Alma III blev bogserade till Rödhammarsviken och sista biten kunde husse köra själv innan motorn gick varm eftersom det är så grunt att Sjöräddningen inte kunde gå ända in.

Husse och matte tycker de har sådan otur med båtar att det nog vore bättre att ha pool. Fast som ni ser på bilden så HAR vi pool och igår badade vi. Inte för att vi ville, iallafall inte jag utan för att husse tyckte det var en bra idé i värmen.


Jag har lovat Zezzie (trots att hon är jättejobbig) att hon ska få skriva några rader och berätta hur det är i Sverige. Jag kommer korrekturläsa och översätta till svenska så att allt är rätt och riktigt. Så varsågod Jezzie:


Njoff, njoff njoff! Jag heter Jezzie (nu sa Tazza att det var onödigt att skriva eftersom alla vet det redan) och jag flyttade till Sverige från byn Ringvoll i Norge. Skillnaden mellan Norge och Sverige tycker jag är att det är fler svenskar i Sverige. Men här i Fjällbacka där jag bor nu har vi iallafall en norsk granne. Barnen där är precis som jag fast tvärtom, alltså de har en norsk pappa och en svensk mamma. Jag har ju tvärtom.


Min nya matte verkar vilja bestämma ganska mycket men hon är rolig att leka med. Jag leker och springer jättemycket för det är jättestort här både ute och inne. Ibland bestämmer min matte att jag ska vila, det är jättetråkigt och då får jag vara i en bur!!! Matte säger att det är inte alls någon bur, det är en valphage men det känns som en bur. Men nu har jag kommit på hur man öppnar den. Det var inte särskilt svårt. Matte hade ställt den på altanen och då tryckte jag in nosen precis där de två blixtlåsen möttes och om man tryckte hårt blev det en liten öppning. Sen var det bara att trycka ut huvudet och spatsera ut. Jag har aldrig varit på altanen förut för den är som en "brygga", det finns inga staket runt om och det är en dryg meter till marken så matte anser att valpar inte ska vara lösa där. Det var intressant att se hur det såg ut vid kanten men då fick matte syn på mig och ropade "men vad gör DU där Jezzie" och så fick jag inte vara där längre! 


Jag tror att jag är jättebra på agility för jag kan redan springa långa tunneln. Först fick jag springa tillsammans med Zessa och Tazza men nu kan jag springa den helt själv fast man inte ser utgången när man springer in! Jag ska bli superbra på agility tror jag. Lika bra som Bolla, som idag var första chihuahua att ta medalj på ett stort mästerskap när hon blev trea på NM (norska mästerskapet). Matte säger att då får jag väl bli först på SM som det heter här i Sverige. Jag har sett rosett-och-diplomväggen i källaren och matte har visat var mina rosetter ska sitta. Jag har ingen än men matte ska laminera och sätta upp den fina teckningen jag fick av min förra lillhusse Thoedor när jag flyttade högst upp på min vägg så att alla vet att den är min! Kanske kan jag få en rosett snart för matte ska anmäla mig till Chihuahuacirkelns Aktivitetsutmaning nivå 1 för hon tror att jag kan börja med några av de 15 moment som man måste kunna för att på en jättefin rosa rosett. Nu säger Tazza att jag inte får skriva mer idag för nu ska HON fortsätta!


Voff igen, Tazza tillbaka vid tangenterna. Tänkte avsluta med att berätta att vi var på rallytävling i Linköping för en dryg vecka sedan. Det var min debut i Rally F (som betyder Fortsättning och är steget över N). Jag kan inte säga att det gick bra, jag fick 42 resp 43 poäng men det var jättesvåra banor så jag kom 15:e resp 18:de av 26 trots de dåliga poängen. Zessa var också med fast hon redan är RLDF och borde gå A (Avancerad klass) men matte tyckte det var bra träning. Hon tyckte inte det var så svårt, hon fick 84 resp 79 poäng, kvalificerat resultat och kom 5:a och fick flera priser. Sen var Zella med i Nybörjarklassen. Lillmatte hade slängt in en anmälan i siste minuten och dagen innan kom hon på att Zella aldrig sett en rallyskylt. Då fick hon åka till klubben och titta på en och det hjälpte bra för hon fick 89 poäng i ena klassen och 100 poäng i andra som hon vann! Nu ska jag träna så att jag också får kvalificerat resultat nästa gång!


Ha det nu bra allihop, passa på att vila utifall ni plötsligt får en lillasyster och slick på nosen från Tazza


Bekymmer med kylskåp och lite annat

Vaff


Tazza, du borde nog försöka skriva en gång i veckan, sa matte till mig. Det heter ju ändå Veckans Voff! Åh, jobbigt att hitta något att skriva om sa jag men matte sa bara "försök så ska du se att det går".

Ja, jag kan ju föralldel skriva att Zessa missade diplom på TEM behållarsök i söndags och att Jezzie troligen är Norges fetaste valp! Vi kan sjunga sången "Nei så tjukk du har blitt" för henne kanske. Nej sa matte, skriv lite snälla, roliga saker istället!

Ja, då kan jag berätta att mattes norska blir allt bättre! Den här veckan har hon lärt sig "ormkur", "halen", "karbonadedeig" och "eggeplomme". Hon är mycket stolt över sitt utvecklade ordförråd och skickar foton till lillmatte där hon kan skriva "ser du halen"? Lillmatte fattar inget men hon kan nog öka på sitt ordförråd också på kuppen.

 

Nu kom jag på att jag kan berätta historien om kylskåp också! Det var så här, vårt kylskåp gick plötsligt sönder. Husse sa att det var konstigt eftersom det inte var så gammalt, 10-12 år gissade han. Matte hade mycket bättre koll och sa att det var minst 25 år! Vid närmare kontroll visade det sig att det hade fyllt 32 år så det var svårt att klaga på kvaliteten. Eftersom det var så gammalt fanns det inga reservdelar längre. Det tyckte husse var synd men matte tyckte att det var jättebra för då

 skulle hon få ett nytt. Då visade det sig att bor man i ett gammalt hus med ett kök utan några som helst standardmått kan man inte bara köpa ett kylskåp på nolltid. Det fanns ett enda kylskåp som passade in i den befintliga gluggen i köket och det var 7 dagars leveranstid på det. Sagt och gjort, kylskåpet beställdes och sedan åt husse och matte raskt upp all mat som krävde kylskåpskyla utom en del frukostmat som packades ner i en kylväska där en stor kylklump fick bytas ett par gånger per dygn. Det gick ganska bra, vi åkte till Fjällbacka 4 dagar för att slippa besväret och på tisdagen kom kylskåpet. Det hämtades med släpkärra och en snäll vän hjälpte till att bära in det. Husse monterade det efter konstens alla regler. När allt var klart upptäckte vi att dörren inte gick att öppna med en hand! Jo, om man drog hårt men då flyttade kylskåpet sig allt längre ut i köket sakta men säkert. Husse tillverkade en spade som man skulle sticka in vid dörrens övre del samtidigt som man drog och då gick det bra att öppna. Som ni förstår kunde man omöjligt hålla något i handen samtidigt utan man fick ställa mjölken på en pall, öppna dörren och sen ta mjölken och ställa in den. Ännu värre blev det när matte skulle öppna en av lådorna. De gick inte ut alls eftersom kylskåpsdörren tog emot i fönsterbrädet. Husse hämtade en såg och sågade av en liten bit i taget men insåg sedan att det bara var att ta bort hela fönsterbrädet. Matte och han kom överens om att det går bra utan fönsterbräde också och man slipper iallafall damma det. Sen åkte de tillbaka till affären för att fråga om dörren skulle vara öppningsbar endast med tvåhandsgrepp och spade. Det skulle det inte men tydligen var det ett vanligt bekymmer hos denna typ av skåp, de hänvisade till Elektrolux egna service. Matte ringde dit och de var trevliga och lovade att en serviceman skulle infinna sig nästkommande vecka.

På söndagen ringde så serviceman Jens Utanefternamn (han tordes nog inte säga det). Han sa till matte att det var han som bestämde om dörren var för trög eller inte och om det i så fall var ett garantiproblem. Matte frågade hur han kunde bestämma det eftersom det var hon och husse som hade besväret med skåpet och att ingen av dem var svag. Då sa Jens Utanefternamn att om han inte tyckte det var ett garantifel skulle matte få betala 1995 kronor. Matte frågade om han oavsett garantifel eller inte kunde fixa dörren i så fall. Nej, sa Jens Utanefternamn, det var inte alls säkert. Då sa matte att i så fall kunde han fetglömma att komma för då tänkte hon lämna tillbaka kylskåpet eftersom det var 30 dagars returrätt på detta företag. 

Matte och husse plockade ut allt som det ställt in och så var det dags för kylväskor igen. Nu fanns ingen bärhjälp utan matte och husse lyckades själva bära ut det nedför trappan och in på släpet. Tillbaka till affären och sen cbestämde de sig för att åka till en grannort där det fanns en mindre Elonaffär som enligt googel kanske skulle ha ett kylskåp som var 175 cm högt. Det hade de inte. Däremot visade det sig att de just för dagen fått in ett kylskåp som de ännu inte packat upp och som var 171 cm. Husse och matte köpte det osett!! Lite desperat om ni frågar mig! Sen var det bara att börja bära igen. Matte var mycket trött på att bära kylskåp när de äntligen fått in det. MEN HEUREKA det både passade, dörren gick att öppna med en hand och lådorna gick att dra ut. Föralldel mindre lyxigt än det första men som matte sa "funktion framför lyx". 


Jag kan också berätta att Zella äntligen klarat sitt doftprov i eukalyptus på tredje försöket. Vi chihuahuor brukar ju sätta det redan på första men Zella är ju en bordercollie och de är lite mer tröglärda tror jag. Men Zella har varit duktig också, hon har tagit sin första titel. Det blev FDI i freestyle. 


Nu kommer matte och tycker jag ska berätta lite mer om Jezzie! Ja, då måste jag väl göra det då. Hennes mamma heter Alba och jätteduktig agilityhund precis som Sandie var. Alba tävlar i hösta klassen och har titlarna AGI, AGII, AGHI och AGHII. Jezzies pappa heter Dexter och är ungefär som både min och Zessas pappa, dvs supersnygg. Han har titlarna SE UCH, NO UCH och DK UCH. Matte funderade ett kort ögonblick på att Jezzie kunde heta Sinister. Alltså Dexter betyder höger i mattes sjukhusvärld och då är Sinister vänster. Men sen besinnade hon sig och mindes att grannens katt för 25 år sedan hette Sinistra eftersom hennes husse hette Dexter i efternamn så då blev det Jezzie som tillsammans med Zessa varit mattes favoritnamn sedan Zessa föddes. Matte kallade då Zessas syster för Jezzie innan de bestämt vem som skulle bo hos oss och vem som skulle flytta till Carro. Sen fick hon bo hos Carro och heta Siri så då hade matte ingen Jezzie. Men namnet har alltid varit med och matte hade tänkt att om hon har någon mer valpkull skulle de ha namn efter golfklubbor och då skulle en heta Sagaris Jessie Valentine för det hette mattes första golfklubbor för 50 år sedan! Ja, inte Sagaris då förstås. Nu kom jag ifrån ämnet men om Jezzie skulle haft ett golfklubbenamn hade ju Big Bertha passat bra, hahaha!


Nu tycker jag att jag varit duktig att skriva så nu ska jag gå med husse och sova! Det är husse som bestämt att jag skulle heta Tazza!

Slick på nosen på alla från Tazza (och kolla på det supersnygga kortet på mig!)Vi ska få en lillasyster!!

Vaff!


Nu kommer det nyheter må ni tro! Jag och Zessa ska få en lillasyster. Hon bor i utlandet och ska flytta hit om 2 veckor. Jag har varit utrikes och hälsat på där hon bor. Matte säger att det inte är så värst mycket utrikes men det var det visst det för jag och Zessa var tvugna att gå till veterinär Janne och ta masktablett innan. Han tyckte vi var superduktiga för matte bara virade in tabletten i lite ost och sen sa hon "snurr". Då snurrade vi och fick osttabletten som belöning. Sen skrev Janne i våra pass att vi varit superduktiga och tagit våra tabletter. 

Vi fick inte träffa lillasyster men däremot träffade vi hennes båda mattar (heter det verkligen mattar???) och hennes halvsyster Kokos. Dom var supertrevliga allihop. Hennes matte H sa att hon kunde byta valpen mot MIG för hon tyckte jag var jättefin. 

På hemvägen stannade vi och åt äggmackor, de var jättegoda. Sen åkte vi till Apelsäters jaktbutik för matte fyllde år och hon hade fått i present av husse att skjuta gevär och pistol. Jag och Zessa fick inte föja med in på själva skjutningen men vi fick vara med vid fikat i butiken. Matte var mycket stolt över att hon vann pistolskyttet men husse hade varit bättre på att skjuta älg och vildsvin med Mausergevär.


Matte och husse har bestämt att lillasyster ska heta Jezzie. Då sa lillmatte att "ni tycker inte det namnet är taget" för lillhusses pappas schäfer heter Jessie. Matte sa bara att hon var sååå först med det namnet för hon hade kallat Zessas syster Siri för Jezzie innan hon fick sitt riktiga namn Siri. Dessutom stavas Jezzie med Z. Lillmatte sa att det var svårt att höra men att hon får säga lill-Jezzie.

Nu är det inte bara jag och Zessa som ska få en lillasyster utan det ska minimatte Alma också få!  Men hennes syster är det längre leveranstid på så hon kommer inte förrän i höst. Eftersom både jag och Alma ska bli storasystrar så är det inte mer än rätt att dagens foto är på oss två. Vi fick ta kort hos en riktig fotograf när vi var på ett av mina bästa veterinärbesök. Det var nämligen öppet hus på Anicura i Kumla och då kunde man bland annat bli målad (det ville minimatte som ni ser på bilden), fiska i fiskdamm (det ville minimatte också) och bli fotograferad (det ville matte att jag skulle bli). Jag fick många fler fina kort som ni ska få se senare. Ni kanske tycker att Zessa också borde få vara med på bilden men hon säger att hon tänker bli reservmamma åt Jezzie så hon inte ska sakna sin riktiga mamma Alba.


Annars så tränar vi på. Zessa har fått en reservplats på behållarsöket i Uddevalla imorgon. Jag har fått en plats på TSM i Motala om en vecka men ingen plats på något av alla behållarsök matte anmält till. Zessa har reservplats 80!!! till behållarsöket i Kolbäck!! Matte bestämde att chansen var noll att komma med så vi åker till Norge och hämtar Zezzie en dag tidigare istället. Jag tror matte tycker det är roligare än behållarsök i Kolbäck! Nästa helg ska jag och Zessa tävla rally F i Linköping. Zessa är egentligen i Avancerad men eftersom hon inte startat det ännu bestämde matte att hon ska vara med i samma som jag. Jag MÅSTE bara bli bäst av oss, Zessa behöver ju inget bra resultat fast det tycker matte att hon behöver till Chihuahuacirkelns Allround topp lista. Appropå Allround topp listan så tvingas både jag och Zessa att delta i en utställning i sommar! Jag tränar på att stå på köksön och visa tänderna, ingen höjdargrej direkt men man får åtminstone mycket kyckling. Zessa har inte så mycket tänder att visa fast hon har lika många som när hon kom 4:a i veteranklassen på Stockholmsmässan 2019 så matte anser att de räcker. Vi får se vad domaren tycker. Matte säger att vi valt en trevlig domare som för många år sedan dömde Sandie till BIR och BIG 4 i Örebro. Ja, han måtte vara otroligt snäll om han fick se Sandies tänder för dom visade hon inte för vem som helst. Husse tycker iallafall att jag borde vinna eftersom jag är sååååå snygg!


Slick på nosen allihop från Snygg-Tazza


Matte hatar Meta!

Vaff!


Just när matte började få ett "visst" grepp om vår hemsida fick hon ett värre bekymmer! Plötsligt kommer hon inte in på sin FB-sida på datorn. Då tror ni kanske att hon blivit hackad men nej då, hon har inga bekymmer att komma in vare sig på telefonen eller på "paddan" men på datorn står det att hon ska skriva in en kod eftersom det helt plötsligt och utan att hon bestämt det krävs en tvåvägsautorisering. Enkelt tänker man då, det är väl bara att skriva in koden och det hade det nog varit bara det kom någon kod! Men det gör det inte! Efter att matte försökt på olika sätt ett tjugotal gånger blev hon tillfälligt avstängd eftersom hon ansågs ha missbrukat tjänsten. Gissa hur arg hon var! Nu har det snart gått en månad och fortfarande ingen lösning. Hon har försökt på alla sätt och ärendet ligger nu hos Tre eftersom det visade sig att hon inte får sms från alla heller! Det fattade hon när Johan kom in på mottagningen och sa "jag förstår att du haft mycket att göra och inte hunnit svara på mitt sms". Då upptäckte matte att hans sms inte heller kom fram. Hon vet inte vilka fler 

hon inte fått sms av men är det någon som tycker att hon borde svarat så har hon antagligen inte fått det heller. Eftersom det tar såååå lång tid har matte nu gjort en tillfällig ny FB-sida för att kunna hjälpa till med Chihuahuacirkelns Aktivitetsutmaning för det fungerade inte alls på telefonen. Kanske får hon gå över till den men i så fall får ni alla en ny inbjudan efter att hon skrivit det på sin "riktiga/gamla" sida.


Annars är det bra just nu. På bilden ser ni att jag fick massor av priser och TVÅ rosetter efter att kommit 2:a resp 3:a på freestyletävlingen i Storfors. Det var de bästa priser jag fått i hela mitt liv!! Burkar med en JÄTTEGOD mat!! Faktiskt den enda mat jag någonsin gillat! Jag har ätit massor både morgon och kväll efter att jag vann dem och nu måste matte köpa den maten till mig. Zessa gillar ju allt men hon får lite på sin vanliga mat också bara för att den är så god. Till och med husse tycker att den luktar gott och det säger inte lite det. 


Jag tränar på en jättesvår sak just nu som Karin (freestyle-tränar-Karin) har hittat på till mitt nummer. Om jag klarar den tror matte att mitt nummer kan bli kanon. Jag ska gå fram till apan som är med i numret (nej, jag menar inte matte) och putta till honom. Då ska han ryta och då ska hag krypa in i ett hål under en liten låda och gömma mig. Ni fattar att det är jättesvårt! 


Zessa var på Djursjukhuset i förra veckan. Det var för att matte blev så orolig för att hon skrek till när hon var ute och sen inte ville gå på höger framtass. Men sen gick hon igen men skrek till vid vissa rörelser vilket gjorde att hon inte kunde köra sitt program på freestyletävlingen. Matte startade direkt att tänka på när Zessa fick cancer för snart 3 år sedan och hon skrek då med (fast då kräktes hon också). Det visade sig att alla prover var jättebra men att hon skrek när veterinären vred huvudet åt ena håller. Det kunde vara en sträckning eller i värsta fall diskbråck sa veterinären och ordinerade sträng vila och smärtlindring. Det var nog en sträckning för dagen efter var Zessa helt frisk igen och dissade både vilan och medicinen. 


Nu ska jag skvallra om en hemlighet som jag inte får säga men jag gör det ändå! Kanske, kanske, kanske ska vi få en lillasyster. Berätta det inte för någon bara!


Slick på alla från er Tazza


Glad Påsk och lite annat

Vaff!


Senaste veckan har varit mycket framgångsrik! Det började med att BÅDE Zessa och Zorro tog sina tredje diplom i TSM (som betyder Tävling i Samtliga Moment) och båda fick titeln NWI. Egentligen hade de båda fler diplom i TSM men de var på "fel sida" om 1/1-2022 och fick inte räknas in i en titel. Jag har bara ett diplom ännu men det beror mest på att matte varit snål med anmälningar för mig bara för att hon ville Zessa skulle bli klar först! Fast hon anmälde mig till två TEM i behållarsök men jag blev bortlottade från båda, det är jag arg för! Men nu har jag kommit med på TSM i Vingåker om knappt 2 veckor så då ska jag tävla igen och försöka ta ett diplom till.


Jag har inte varit lottlös trots bortlottningar (hahaha) utan igår tävlade jag Rallylydnad och tog TVÅ kvalificerade resultat och fick titeln RLD N. Det började dåligt, tävlingen var flyttad till ett ridhus och jag visste inte ens vad det var för något. När vi kom


fram upptäckte matte att hon glömt min sele med koppel hemma. Selen saknade vi inte för jag har alltid halsband när jag tävlar rally men däremot saknade matte kopplet. Hon letade överallt och hittade då Sandies första utställningskoppel som var så gott som oanvänt eftersom matte redan efter första utställningen lärt sig att kopplet skulle ha samma färg som Sandie så hon köpte ett vitt som blev beige (eller sobel som vi säger) efter att lagts i te några timmar. Detta svarta koppel öglade hon fast på ett halsband och visade domare som sa att det var godkänt. Efter det ville matte att jag skulle gå i ridhuset och ömsom sitta och ömsom ligga. Jag sa till henne att ligga tänkte jag inte göra om jag inte fick kyckling men hon sa att man inte fick äta på planen och då sa jag att hon kunde fetglömma det där med att ligga! Och jag tycker inte hon ska vara sur för det för jag låg nästan när matte skyndade sig att gå runt och hoppades att domaren inte skulle se att jag fuskade. Men det gjorde domare så vi fick 10 minuspoäng där men jag fick ändå 82 poäng och det var bara 10 av 37 som fick kvalificerat resultat så vi var nöjda båda två iallafall!


Tyvärr steg alla våra framgångar matte åt huvudet så nu har hon anmält både mig och Zessa till en utställning i sommar!!! Vi tvingas nu träna på trista saker som att gå runt i en ring med en snara om halsen samt stå på ett bord och se glad ut. Zessa gör vad som helst för lite kyckling så hon står där och ser glad ut men jag är inte lika lätt att muta. Men min svans ser iallafall glad ut och för att slippa åka på någon trist kurs ska jag göra ett försök att se glad ut med resten också.


Appropå kurs har vi varit på en jättekul freestylekurs med Karin som hette Prytz förut men som nu heter Andersson. Matte har lite svårt för det eftersom husses mamma också hette Karin Andersson men hon jobbar på att vänja sig. Vi har tränat en massa på våra nya klass 2 nummer i både freestyle och HTM och på fredag ska vi tävla i Linköping. Jag har fått en ny låt igen i freestyle och nu ska vi köra till "Hey hey we´re the Monkeys" som var mattes favoritlåt när hon var runt 12 år. Hennes idol var Davy Jones i Monkeys och hon hade alla fyra medlemmarna som klippdockor!! Ni fattar hur jobbigt jag har det! Vi ska dessutom släpa med en apa in som det är meningen att JAG ska runda och cirkulera kring. Karin föreslog att vi skulle ta med ytterligare en apa när hon fick reda på att vi ägde även en stor chimpans men matte har tack och lov inte fått till hans roll på scenen ännu så det verkar vara skjutet på framtiden.


På påsken var i Fjällbacka och träffade minimatte. Vi tog vårt sedvanliga påskkort där jag nästan inte syns fast jag sitter högt och i mitten! Ni kan se på fotot själva. 


Nu undrar ni säkert hur det gick för oss på tricktävlingen och då kan jag berätta att både jag, Zessa och Zorro blev godkända på alla våra åtta trick och fick fina rosetter. Om ni tittar på våra tricksidor så jan ni se tävlingsfilmerna där, protokollen och så förstås en snygg idolbild med rosett.


Nej, nu är det dags för sängen, husse har redan börjat borsta tänderna!

Slick på Alla från världens bästa Tazza 


Vardag igen!

Vaff


Nu har vi firat jul, nyår, trettondagen, husses födelsedag, minihusses födelsedag och i förrgår till och med GMM´s födelsedag och jag har inte kunnat skriva något alls om allt det eftersom matte sliter sitt hår efter den ofrivilliga migreringen. Nu har hon dock givit upp och bestämt sig för att det kommer se ut så här för hon får inte till det bättre! Under den här tiden så har Zessa och jag hunnit debutera i freestyle klass II. Matte tycker vi ska göra som kungen med det, nämligen "vända blad och gå vidare". Jag tycker inte vi var såå dåliga men matte nästan grät och sa att "det är så tråkigt eftersom jag VET att ni kan så mycket bättre". Iallafall kom Team Foursome (matte, lillmatte, Zessa och Zorro) tvåa i TTM och fick både pris och rosett. 

Jag är inte avundsjuk för JAG har vunnit den finaste topplistan av alla för chihuahuor i Sverige, nämligen


"Sveriges bästa Allround chihuahua". Det betyder att jag kan ALLT! Jag kommer få en jättestor rosett och diplom för det. Sen kommer jag få diplom för att jag är 2:a i både freestyle och HTM. Zessa kom 5:a i Allround men hon kommer få diplom i freestyle, HTM, nosework och agility för hon är bland de 10 bästa på alla de listorna. Jag kanske är på 10-bästa listan i nosework, den är inte klar än men inte i rally för där har jag bara 2 resultat men tack vare min uppflytt där så vann jag Allround. Min syster Maze vann ralltlistan så hon får också en jättestor rosett!


Idag debuterar Zella i freestyle. Hon ska göra 2 starter (hoppas vi) så nu håller vi tassarna för henne och lillmatte. Det behövs för hon har fortfarande inget färdigt program och lillmatte mår illa hela tiden så de behöver allt stöd de kan få!


Förra veckan bodde Zorro och Bonzo hos oss för då var lillmatte, lillhusse och minimatte i Sälen. Matte hade anmält både Zessa, Zorro och mig till Svenska Hundtrickklubbens första inofficiella tävling online. Det betydde att vi skulle välja 8 trick var från en lista och att de skulle filmas på samma film. Sen skulle två domare titta om man fick godkänt. Vi är godkända alla tre! Matte ska lägga upp filmerna och protokollen på våra respektive tricksidor så där kan ni titta på dem sen.


Vi var också alla tre på doftprov för klass 2 i nosework. Då ska man hitta lådan med lagerblad. Det gjorde vi allihop! Då fick vi varsin rosett, ni kan se oss på bilden här. Zella var också med men hon skulle hitta eukalyptus. Det gjorde hon inte, hon tog lådan intill. Lillmatte sa att det var hennes fel för hon hade inte tränat så mycket på lådor. Nu ska hon göra om provet nu nästa lördag.


Vi går en kurs också nu. Det är konstigt men trots att matte är så gammal och har gått i skolan i 34 år!!!! så verkar hon ha väldigt mycket kvar att lära. Just nu går vi trickkurs steg 1 hos Pernilla Pöykiöniemi (matte har fruktansvärt svår att stava hennes namn så jag hoppas det är rätt). Det är en jättebra kurs tycker matte och just nu jobbar vi intensivt med "de sju grunderna". Zessa är jättedålig på grunden "föremål". Jag har väl själv kanske någon liten brist angående någon av de andra sex grunderna men det är inget vi behöver nämna. Matte är dålig på alla sju. På måndag ska vi iallafall åka till hallen igen och träna tillsammans med min rallylärare Christina och på tisdag ska matte "hålla föredrag" om nya hundgrenen TRICK på brukshundklubben. Zessa ska få följa med och demonstrera, det ville JAG göra men matte sa att Zessa "var ett säkrare kort". Vad menar hon med det? Skulle inte jag vara lika bra kanske! Det är ju ändå JAG som som är Sveriges bästa Allroundchihuahua!


Nu tänker jag sura en stund men bara en halvtimma för sen ska vi äta och träna och efter det blir det jättegoda ben. 

Slick på Er alla från bästa Tazza


Det är jobbigt att migrera!!


Nu tror ni att jag varit jättelat och inte skrivit på jättelänge men det är inte mitt fel! MIn hemsida (VÅR hemsida säger matte nu) har migrerat! Det började med att 123 som vi haft VÅR hemsida på i nästan 14 år köptes upp av one.com. INGET skulle ändras sa de men ojojoj vad matte jobbat. Veckans Voff var värst! Allt blev jättekonstigt och det gick inte att skriva något nytt. Alla färger blev konstiga också, antar att ni ser det och matte har jobbat jättemycket för att fixa det men som ni alla märker har hon inte lyckats. Ändå kallas hon "datanörden" och har chattat i flera timmar med one.coms support. Hon kommer jobba vidare hela helgen hälsar hon för att det ska bli bra.


Annars har somliga haft lite spridda framgångar. Zessa har fått titeln HTMI nu, precis som jag vilket hon är lite mallig över. Nu ska både Zessa och jag tävla freestyle klass II i januari. Ingen av oss har något program och matte har inte ens bestämt låtar men det är ju nästan 4 veckor kvar så det är ott om tid!!

Matte, Lillmatte, Zorro och Zessa tränade bara en enda gång innan de debuterade i TTM som betyder Teamwork to Music. Det gick fint, de kom 2:a bara 0,35 poäng efter det laget som ligger 3:a på SM-kvalet. De kallar sig "Foursome". Först tänkte de kalla sig "Läkare utan gränser" men till slut blev det Foursome eftersom hela numret har ett golftema och går till musiken "Scotland The Brave".


Andra som haft STORA framgångar är min mamma Leona och min syster Maze. Båda två har blivit Rallylydnad Champions!! Wow, det är bara tre chihuahuor i hela Sverige som klarat detta och tänk att två av dem är MIN mamma och syster! När jag sa till matte att jag också ville bli det sa hon att "det kan du glömma Tazza". Hon sa att i så fall får jag åka till gammelmatte på träningsläger i flera månader "och du tycker ju inte lydnad är sååå roligt, eller hur Tazza". Okej, jag ska försöka bli freestylechampion istället då! 


Annars fortsätter vi med alla trick, matte har gått med i Svenska Trickhundklubben och säger att när det kommer några tävlingar ska vi vara med. Just nu gör vi ett trick om dagen i en sorts adventskalender som Karin på Hardstyles har på facebook. Man kan vinna något då också men vi vet inte vad och matte säger att det inte har någon betydelse eftersom hon aldrig vinner på lotteri. När hon var liten fick hon dubbelt så många lotter som moster Karin (alltså lillmattes moster som då är mattes syster) men hon vann inget ändå men det gjorde moster Karin. En gång vann moster Karin en gummigiraff som var en meter hög. Matte var grön av avundsjuka men sen lekte de med giraffen tillsammans efter att döpt den till Giggi. Oj, hur kom jag plötslig in på giraffer när jag egentligen skrev om trick!


En som tränat jättemycket däremot är Zella. Det är inte för att hon är trög i huvudet utan för att hon behöver det säger Lillmatte. Hon har gått kurs i spår, bruks, apell (vad är det???) och så onlinekurs som håller på ett halvår i freestyle. Nu har Lillmatte anmält henne till lydnadskurs också. 


Själv har jag gått en fortsättningskurs i Rallylydnad med matte. Inte kan man säga att hon var den mest lysande stjärnan på kursen men hon anammade iallafall begreppet "Idas fötter". Det hela var lite skumt, jag vet inte var Idas fötter var egentligen för den på kursen som hette Ida var Auras matte och jag tyckte inte någon annan använde dem. Aura tyckte jag förresten bäst om av kompisarna på kursen. Hon är en japansk spets och vi kom bra överens. 


Nu önskar jag Er alla en riktigt God Jul och så lovar jag att skriva snart igen! 

Slick på Alla från Tazza